2008 Franse Zuiden + Pyreneën

3 september 08

Saulx de Vesoul

Saulx Camperplaats

Parking: achter de kerk sanizuil ter plaatse WC naast lokaal brandweer.       

De hele dag in de regenwolken en mist gereden met de autolichtjes als sterretjes op de Melkweg? We hebben juist 500km afgelegd en waren moe.

We zijn hier nog eens geweest. Onderweg wel een half uur in de file gestaan. Foto’s genomen van een smeedijzeren hekje aan het kerkhof. Er overnachten hier nog twee kampers .

Plain oiseaux  Op het plein van de Mediatecque  voor de pompiers ons middagrust genomen.

Foto van een groot huis. 

 4 september 08

Tournon sur Rhone

Parking: N 45°4'13" - E 4°49'41"

We staan weer op het plein onder de platanen vlakbij de Rhone. Onderweg een verschrikkelijk onweer meegemaakt . In Lyon op de autostrade was het erg moeilijk. De ruitenwissers gingen als zot heen en weer om toch maar wat zicht op de baan te hebben; Hele bakken water spatten omhoog onder de bruggen en uit de goot. Het verkeer vertraagde bijna tot stilstand. De donder knalde er op los afgelost door flitsende bliksems. Je kon moeilijk de namen van de afritten lezen. Maar dan op de smalle baan werd het pas moeilijk in de avondspits de brug over tussen de bussen auto’s brommers en fietsers en met een smal voetpad vol  mensen. Toch veilig het plein bereikt waar we wat konden bekomen.

Livin ging dan met Liz de buurt verkennen langs de Rhone . Plots begon het ook hier te donderen en te bliksemen op zeker ogenblik daverde de kamper van een geweldige donderslag en felle bliksems verlichten het plein dat vol water stond en zelfs de lichten gingen aan en uit. Plots kwam Liv binnen met Liz,( hij had gelukkig de plu bij).en Liz was  gebeten door een hond, één van de vele honden van de zwervers  die daar  verblijven. Er was niet veel aan haar achterpoot te zien maar manken deed ze toch S.’Anderdaags morgen kwamen wel tien zwervers met hun honden aan de  toiletten rondhangen waar de kampers  bijstonden ook die met de twee grote zwarte honden  die liz gebeten had kwamen over het plein gelopen   


In het zonnetje  vlakbij een wijngaard met vele dikke glanzende blauwe druiventrossen een foto genomen . Livin had al  dichtbij een mooi dorpje ontdekt. Chateauroux??? wat hebben we weer veel foto’s genomen. Het was er erg rustig en verlaten in heel het dorpje hebben we twee mensen tegengekomen het was dan ook op de middag.

 5 september 08

La Voulte s. Rhone.

La Voulte sur Rhone

Parking:  Aan office du tourisme 2de parking WC verder geen voorzieningen.

Aan de oever van de snelle stroom spelen een groepje mannen petanque in de schaduw van  de bomen. Livin is een parkeerplaats gaan zoeken want hij weet zeker dat er een is. We stonden dan weer aan de openbare toiletten.Het toeristenbureau was aan de overkant van de straat. Toen de spaghetti klaar was kwam er een pizza wagen om de hoek staan. Door het dorpje geslenterd en veel foto’s van mensen gemaakt  Livin vond dat ik dat niet kon doen, dat ik dat eerst moest vragen. Dan maar ongemerkt geprobeerd. Het was wel 23° en we besloten om naar het kasteel en de kerk te klimmen. Na de eerste foto’s van een gedeelte aan de kerk waren de batterijen van mijn fototoestel leeg maar  livin had er nog bij. Ik had nog foto’s kunnen nemen van vaders die op hun heel jonge kinderen pasten. Maar ik durfde niet meer zo goed. Toch vragen? Het heeft nog een paar keer blaaskens geregend

 

6 september 08

Viviers sur Rhone

Parking: N 44°29'02" -  E 4°41'38" Capitannerie du port. Alle voorzieningen WE nogal luidruchtig.

Onderweg nog veel  bemodderde brandweermannen gezien die de ondergelopen garages en de straten  opruimden.We staan weer aan de oever van de Rhone  en het regende weer fel op de weg hier naartoe. De eigenaars van de plezierbootjes brachten hun bootjes aan wal zoals de boeren de schaapjes op het droge.

Overstromende Rhone nabij Camperplaats

Het bleef maar regenen en de Rhone steeg. Livin hoorde hoe een boomstam tegen een meerpaal aanknalde en vond het wel nodig wat ze daar aan het doen waren. De stroming was heel sterk. Toen de Parkwachter om zijn 4euro kwam zei hij dat de pompiers en de politie die  de stand van de rivier regelmatig kwamen controleren ons wel s nachts zouden verwittigen als we moesten  vertrekken. Ja dan hadden we het wel gehad te meer omdat de twee Fransen die naast ons stonden al vertrokken waren naar een parking hoger gelegen in ’t dorp. Het restaurant vlakbij en de open bar begon knalharde wel mooie muziek te spelen.s Anderdaags was het rommelmarkt

7 september 08.

Aigues Mortes

Aigues-Mortes Ingang Camperplaats

Parking: N 43°33'59" - E 4°11'8" Rue du Port

        eerst gingen we naar Beziers rijden maar ik vond het beter naar hier te komen en hoopte op warmer en beter weer. Nu hebben we al veel in de zon gezeten en gelezen. Bij de avondwandeling vlogen flamingo’s in formaties laag over Liv heeft er veel foto’s genomen. 

Flamingo's

       Toen we bijna aan de kamper waren werd Livin geplaagd door kleine  bijtende  beestjes. Naar het stadje gingen we niet meer we waren er al geweest en we moesten anders nog een dag blijven  en ik vond dat we nogal dicht tegen de stoffige rijweg stonden en het verkeer was er ook toch nogal druk.  

Pont de Gard.Een prachtig plaatsje om te middagmalen  aan de rivier de Ardeche. Een venter op een bromfiets met voorop een mand  met meloenen wou absoluut dat ik er twee kocht voor 2€. Livin lust geen meloen dus niet te doen. Hij was echt zeer volhoudend een kijker werd er boos om.

8 september 08.

Villeneuve sur Beziers 

Kanaal met bootje nabij Bezier

Parking: N 43°18'53" - E 3°17'08" Quai du Canal

We hadden nog tot twee uur in Aigues- Mortes dus hebben we maar gedoucht en de afwas stond er ook nog. Een wasje gedaan en onderweg gewinkeld. Toen we bijna aan de kamperplaats waren zag ik een grote groep zwarte koeien met lange gebogen horens die werden bijeengedreven door een man en vrouw op witte paarden. Geen foto kunnen nemen.

We hebben ook nog aan het strand gestaan tussen Sète en Agde. Ik wou niet met Liz in ’t zand gaan want haar wond is nog niet dicht

Al een foto  van het kanaal en v. de boot  hier tegenover ons genomen. Wat naar de sterren staan zien maar nu durf ik toch niet meer naar buiten  het word al te laat.

9 september 08

Villeneuve sur Beziers

Het is kwart voor twee en de sluisdeuren gaan open Liv  wacht op de bootjes. We zijn al tot voorbij de eerste brug gewandeld en langs de steile helling omhoog geklauterd om verder langs de andere zijde terug te gaan . 

De zon schijnt niet vandaag en wonder boven wonder we blijven hier nog een dagje staan. Onze eerste croissants zijn verorberd, want het pain de campagne heeft meer korst dan kruim.

Gisteravond vloog een bende koereigers over de vijf witte paardjes hier wat verder in de wei en sommige landen op hun rug om aan een lekkere maaltijd van insecten te beginnen.

Nog eens langs het kanaal gewandeld maar nu verder voorbij de eerste brug en aan de tweede konden we gewoon over. Het zicht van een rottende hond in het water blijft me maar bij  en Liz mag zeker niet meer van het water drinken, haar wond begint mooi dicht te groeien. Ze likt er ook zoveel niet meer aan en loopt bijna normaal.

 We zijn dan later nog eens zuidwaarts richting Beziers gegaan.  Heen en terug zeker zes km. Een foto van Liv op een kruispunt aan een huis. Aan een sluis moest een lichter door met een groep mensen op het dek. Het koste heel wat tijd en stuurkunde om hem er door te rangeren.

Hij kon er juist in

De draaiende dieselmotor bezorgde me wel een verschrikkelijke kriebelhoest, ook waar we rusten aan de overzijde van een drukke autobaan begon het al te kriebelen niet tegenstaande dat er twee rijen dikke bomen tussen stonden.  

Livin heeft pizza’s besteld in het restaurant aan de brug en die ik heb afgehaald  want ik was te moe om te koken. Ze waren lekker opeen houtvuur gebakken . Ze hadden wel een zwart verbrand randje. 

’s Nachts horen we hier dikwijls een vreemde kreet en soms hoor je ook de roep van een uil. Er rijden stilletjes auto’s voorbij over de onverlichte weg. Onder de brug lag er een lege condoom verpakking.

10 september 08

Le Boulou 

Riviertje

Parking: N 42°31'37" - E 2°50'12" achter het kerkhof - niuewe sanizuil sinds 2007.

Het is hier vol en we staan als sardientjes in een blik. In Valras plage was het ook zo. Ik had geen zin om naar het strand te gaan met Liz, haar wond is nog altijd open.

We zijn verder gereden en in het groen gaan staan aan een kanaal waar ik de vissen uit het water zag springen. Er zaten ook overal  vissers. De weilanden waren vol paarse en blauwe bloemen. Het was er heel stil warm en mooi                 

Hier in Boulou is er veel veranderd. Er zijn werken aan de rivierbedding. Het arboretum is verwaarloosd en de meeste naambordjes zijn weg. Ook het molenhuis is verdwenen. We zijn eens tot aan de rots geweest waar de jongens kwamen  afduiken en in de rivier zwommen. Het is wel verboden. Nog gaan winkelen in de Leclerq. Het is te warm om te koken.

11    11 september 08

Camperplaats

12     Deze voormiddag eens door het dorpje gelopen en we kwamen op de markt terecht Livin wou aanstekers  maar we hebben er geen gevonden. Terug   langs de rivier en de werken eraan bewonderd met de grote scheppers werpen ze de camions vol  met grote rotsblokken en soms ook met aarde. De rivier stroomt smal en rustig verder weg van haar eigenlijke bedding;

12 september 08

1   Coulioure ( 2x).

Coulioure

We   Parking: N  42°31'31" - E 3'04'04"   bewaakte parking bij sportcomplex - alle voorzieningen. Schuttlebus naar centrum en zee.

         We  staan hier op een van de vele terrassen, bijna de hoogste,met zicht op de bergen.Het is 25° maar nu is het donker bewolkt en ik hoor de donder  Er komen veel          kampers toe. De eerste druppels vallen al. 

1        Ik heb chirurgen poeder voor op Liz haar wond

1         Gisterenavond laat nog een zwaar onweer gehad. Nu is de temperatuur gezakt tot 19°

1         Na het middagmaal gaan we naar het centrum.

1        De baan was bochtig en meestal zonder voerpad. Er was veel te zien aan elke kant , maar er was dan ook veel volk in het zonnetje aan het kuieren.

             Drie meisjes hun hondje liep steeds maar naar Lizy ? Een van de meisjes had een camera bij en die was maar de honden aan het filmen. Ik heb dan maar een foto van haar genomen. We waren daar nogal rap weg, na wat foto’s natuurlijk.

Onderweg was er nog een uitverkoop van typisch franse stofjes. Ik ben toch door gelopen en heb er nu nog spijt van.

Er reed een toeristen treintje van Coulioure tot Port Vendres waar we al een paar keer verbleven hebben.

De parking was goed afgesloten met  hoge dikke draad  en overal camera’s, Ook een parkwachter in een loket bij de ingang. Alleen was er wel een groot gat in de draad aan de zijde van het kurkeikenbos , wijngaard en de zee.   En achteraan het been caravan met vreemdelingen.  Noord Afrikanen??? Op een lege kamperplaats lag ook een fiets en een tafeltje tegen een paal.

13 september 08

Gualta  (E)

Gualta

Parking: Dorpsparking beetje uit centrum heel rustig. Geen voorzieningen.

Op een parking. De zon schijnt maar er is veel wind. Prachtige rit langs de kust met Spanje In Port-Vendres gaan winkelen waar ik nog eens geweest ben ik. De wijn was er duur. Goed geslapen op het plein bij de appelboer en de kerk die alle kwartieren sloeg. Soms hadden we een ongerust gevoel als er s nachts plots een auto op of af het pleintje kwam gereden. We hadden gedacht van in Montgris op een kamperplaats te kunnen overnachten maar daar stonden we  ook alleen en aan een drukke baan. Foto’s genomen van een oud brugje, en de appelplukkers. We zijn  naar het centrum van het dorpje gewandeld maar het was er heel stil op het eind van het dorp was er een boerderij. En een eind verder een voetbal veld daar was er toch wel wat leven.   
Boven in de bergen liepen koeien vrij rond. Ik zag het maar eerst toen we verder reden. Het was een mooie bergrit zeker toen het zonnetje terugkwam.

Wegwijzer

14 september 08

Amelie  les Bains   

Parking: N 42°28'40" - E 2°40'24" Nabij de Camping. Alle voorzieningen ter plaatse.

Bron

We staan onder de kurkeiken bomen buiten een Camping . Het was een lange bochtige rit. Water van een bron meegenomen en in een Spaans dorp op een parking gereden, maar we konden er niet meer terug af. Door de straten trok een stoet naar het centrum en er liepen drie reuze poppen mee. Het was in Camprodon of was dat het wegenbord van het volgende dorp. We hebben dan maar de verkeerde richting genomen om uit het dorp te geraken.  Livin is al met Liz naar het centrum gelopen en is moe, het is tijd om eten te maken. Het is hier nogal druk.

15 september 08

Gisteren, s avonds, nog met de hond naar de stad gewandeld langs de rivier de Tech dezelfde stroom die in Boulou stroomt maar veel breder en ik denk ook wilder.Op het einde  kwamen we in de rue de la porte romane. , Een meisje van een jaar of tien elf sprak me aan en vroeg als ik geen gouden(goudkleurige???) ringen wou kopen en ze opende haar hand  er zat aan elke vinger een ring en ook nog in haar handpalm. Ze waren niet gestolen zei ze. Ze bleef maar meelopen en vragen stellen ik begon het al erg vervelend te vinden, maar ze moest onze richting uit, want een jonge vrouw met een witte wolfshond stond haar op te wachten aan een flatgebouw die ze samen vlug binnen liepen en dan met de hond weer de brug over van waar we kwamen. Ik was blij dat livin al zo goed de weg wist van s middags te gaan wandelen. Naar mijn gedacht was het meisje niet goed snik.

16 september 08

Vinca   

Meer

Parking: N 42°38'36" - E 2°31'53"  Avenue Paul Coueffec Grote Parking zonder voorzieningen, vlak aan een meer. Camping aan de overzijde.

Deze morgen waren we al vroeg wakker want het was heel druk op de baan die vlak naast de Camping het stadje in liep.

Nu staan we in Vinca . Al eens rond het meer en de camping gewandeld voorbij de vele zonnebaders.  We zijn ook al in het stadje geweest. De kerk  is heel oud maar jammer genoeg dicht. In de voormiddag is ze open.De batterijen van mijn fototoestel zijn weer leeg. Morgen komen we terug. Er komt een felle wind opzetten

We staan hier met twee op het plein. Een hippie met zijn vrouwtje en een hond in een rood busje, ze staan voor ons en we kijken er  voortdurend op.

Deze morgent hadden ze bezoek van een jong stel met twee honden en een baby, ze gaan gewoon op de grond zitten.  De vrouw van de villa hier rechtover kwam terug van de wandeling met haar hondje en weer liep de grote poes op hoge poten achter haar aan. De poes is niet van haar maar volgt haar ze is op zoek naar haar jongstjes vertelde ze.

Livin is nog  naar het dorp geweest en heeft veel foto’s genomen. Gisterenavond zijn we  eens gaan wandelen tot bij de camping en zagen er een eindje voorbij een raar bouwsel staan met  grote brede trappen. Het was de ingang van het kerkhof. Kamperplaatsen bevinden zich dikwijls in de buurt van kerkhoven. We zagen weer de mevrouw lopen met het kleine hondje en de grote poes achter haar aan.

 

 17 september 08

Mont Louis

Fort Mont Louis

Parking: N 42°30'25" - E 2°7'16" Aan de stadsmuur oprijden tot het einde dan linksaf. Water tanken, lozen, en ch wc mogelijk.

het was weer een prachtige bergrit maar er waren wel veel wegenwerken  ik had er een foto van moeten nemen want soms was het erg indrukwekkend  met hoge kranen en camions op de hellingen.

We staan aan de stadsmuur en de zon zit achter de hoge bomen aan de smalle boogbrug. Met Lizy rond de kazerne gewandeld . Op zeker ogenblik zag ik verspreid een groot camouflage zeil onder de bomen liggen om de toeristen te imponeren dacht ik nog tot ik er plots een hoofd zag bovenuit steken. Wat moeten die arme jongens moe zijn geweest  met hun rugzakken nog   op hun rug. Toeristen en honden, niks van aantrekken door maffen.  Verder nog een hele groep donkerbruine vlindertjes met een roodbruin vlekje, en met afgeronde vleugeltjes als bloemblaadjes.

Het stadje is door Vauban ontworpen.Er staat ook een groot zonneschild maar hoe dat werkt om energie op te slaan  weet ik niet

18 september 08

Mazamet

Parking: N 43°29'27" - E 2°22'45" Rue Galibert Ferret Alle voorzieningen.

Onderweg een mooie rustplaats gevonden aan de rivier de Aubeze ze stroomt daar breed en fel .Aan haar oevers zien we dikwijls forel vissers. Bij het rondpunt stond een bronzen beeld van een groepje beren

Beren

Hier op het plein, een verhoogde parking, hadden we ‘s avonds prachtige jazz muziek  van uit een verkoopstent. In de winkelstraat eens gewandeld en een mooi smeedijzeren  tuintafeltje gezien. Het kostte zes duizend frank Spijtig, en ik wist dan nog niet eens als het stoeltje in de som inbegrepen was. Weer iets dat ik aan mijn neus heb laten voorbij  gaan. Het stond wel buiten een antiekwinkel. Het plein is omzoomd met platanen. Onderweg waren ze er aan het afzagen en we konden er bijna niet voorbij,eerst moest de hijskraan een paar grote stammen verplaatsen.  

 19 september 08

Cordes sur ciel  (2 x)

Cordes au Ciel bij nacht

Parking: N 44°03'51" - E 1°57'29"  Buiten het stadje op parking waar ook de bussen staan. Alle voorzeiningen.

De weg was bekend. We hebben hier al meer geweest. Eerst  weer de steile weg op om boodschappen te doen en dan maar  wat gerust op een bankje  . Het stadsplan was vlakbij. De oudste huizen zijn van de 13 e eeuw. S ‘avonds nog met Liz gaan wandelen en de lichtjes van Cordes bewonderd. Het was bijna donker toen we terug waren. Vlakbij staan hier twee paarden in de wei een wit  en een donker bruin.                      

Naar het stadje de oude huisjes gaan fotograferen en in de namiddag op de rustige camping plaats wat zitten zonnen,lezen  en zelfs wat getekend. Wat neem ik weer veel foto’s  Vandaag verjaard Guido.
Na het avondeten  zijn we nu eens langs de andere zijde gaan wandelen . Ik heb zeker twee deuren niet gefotografeerd zelfs ene met een handklopper. Wel een huis vol met klimop en een torenhuis aan de rivier. In het gras stond het vol roze crocusjes of is het Herfstijloos.

Kerkje

We moeten hier 3,5€ betalen    

Er was mist deze morgen en het was fris. We hebben dus het vuur maar eens aangestoken. Het is een heel ander systeem van verwarmen veel aangenamer dan in de vorige kamper.

Ik heb nog gezien hoe het bruine en het witte paard in de blauwe camionette werden geladen.die we hadden zien staan aan een barak waarin een  pony  stond. Een ezel liep daar ook in de wei rond .Zouden ze er mee naar de markt gaan? Het is zaterdag.

Toen we wegreden uit Cordes s ciel  op de rue de Cambray  l sprong er een snelle  jonge ree over de baan.

20 september 08

 Tanus

Parking: N 44°06'08" - E 2°19'01" Rue de Tanus Le Vieux , Aan de beestenstallen  Alle voorzeiningen. Vrijdagavond mogelijk petanquewedstrijd. Niet  tegen terrein parkeren dan.

Op een picknick plaats  vlakbij de spoorwegbrug, waar je zelfs water kon nemen zijn we gestopt en  wat uitgerust. En paar foto’s genomen van de Aubrac koeien er was een enorme stier bij en toen we een jonge man met een pracht van een fototoestel over de prikkeldraad zagen klimmen dacht ik Oei! ! want de kudde was over de heuvel geslenterd en dus niet te zien. Hij kwam wel vlug terug alleen zijn blonde haar stond wat recht en verwaaid. Voorbij de molen gereden maar alles was er potdicht en niemand te zien

Dan naar de volgende picknick plaats waar je een mooi zicht hebt op de spoorwegbrug en  wat in het zonnetje gezeten bij de schaduwrijke bomen. Het werd stilaan tijd om naar de kamperplaats te gaan op de beestenmarkt. ’s Avonds nog een honden wandeling gemaakt tot aan de autostradebrug.  

Brug over de Viaur        

Goed geslapen we zijn nog wat verder van de petanque baan  gaan staan,want twee jonge  kerels kwamen nog spelen.

Toen we na het eten verder reden voorbij de molen van Jan, was alles nog zoals de dag er voor.  Zou er iets mis zijn met Phillip of is de pijn aan Jan zijn schouder erger geworden.

21 september 08

La Charité sur Loire

Parking: N 47°10"32" - E 3°00'34" Nieuwe sanizuil te betalen met bankkaart.

Een lange rit op de autostrade en over de N 88 door  berg en dorp tot in Charité s Loire. We waren wel moe maar het was mooi geweest. In 1930 Zijn 94 watervliegtuigen op de Loire geland omdat ze daar heel breed, recht en lang was.

Ik ben niet veel buiten geweest wel nog  een paar foto’s genomen van de grote en de kleine poort. Ik begin me daar al thuis te voelen.

 In Charité  s Loire nog gedoucht en deze namiddag hier toegekomen onderweg in Gy  Leveque  nog een mooi plaatsje ontdekt met een vijver vol grote vissen en een wasplaats met bloemen versiert.  Livin heeft er veel foto’s genomen. Door de druivenvelden gereden en het was er nogal een drukte, de wijnpluk is begonnen en overal zie je groepjes plukkers de kostbare vruchten verzamelen, camionetten en vrachtwagens reden op en af . Langs de weg stonden grote bakken vol groene druiven.

22 september 08

Maureuil sur Aye

Camperplaats aan de Ay

Parking: N 49°02'42" - E 4°02'05" Place General De Gaule nabij halte Nauticque Alle voorzeiningen. Heel druk tijdens de druivenpluk.

Op de kamperplaats is het al even druk, alle soorten raar volk loopt er rond en camionetten zoeken een parkeer plaatsje. De winkelier recht over ons loopt ongerust bij zijn kraam  heen en weer.. Grote vrachtwagens parkeren dubbel en zorgen voor opstoppingen als de schoolbus er dan ook nog voorbij moet word het echt wel heel moeilijk. Maar geen geruzie of  geschreeuw iedereen blijft er gelaten bij wachten; We hadden het moeten weten. We zitten temidden in de champagne streek. In het winkeltje kon je een fles champagne kopen voor 15 € . Maar ik was niet in de juiste stemming om gek te gaan doen.

Livin is nog eens met de hond een blokje rond en weer kwam er een hond op haar af juist.toen ze wou binnen komen. .Liv vloekte eens in ’t Frans en hij was rap weg. Onder de bomen stond er een tafeltje en het jonge volkje zat er nog wat gezellig te drinken en te kletsen ik geloof zelfs dat ze kaarsjes hadden aangestoken. Het was al tien uur.  Ik ga nog wat eten en verder lezen in Stephen Kings boek.

Morgen rijden we naar huis    

Gereden km +/- 3000.

Aantal camperplaatsen 17 

Foto's klik hier

 Terug